Mijn account (topmenu)

De valkuil van positief denken

Door Gwyneth Leermakers

Geplaatst in

Het zal je vast niet ontgaan zijn: positief denken is een ware hype. Aangevoerd door de wet van de aantrekkingskracht en bijbehorende goeroe’s. Toch geloof ik niet in de kracht van positief denken, in de zin dat er geen ruimte is voor negatieve emoties.

Ik weet nog dat ik als 21e jarige actief bezig was met positief denken. Mijn belangrijkste doel: meer zelfvertrouwen. Mijn dagboek stond vol met positieve affirmaties. Ik had zo’n beetje een hekel aan alles van mezelf: mijn uiterlijk, mijn stem, mijn haar, mijn prestaties, etc. Toch is de echte transformatie pas jaren later gekomen. Toen ik begon met schrijven over de dingen die mij pijn deden.

Uiteindelijk werd al die ellende een boek (roman Moederwond). Maar het toelaten van emotionele pijn die ik heel lang verstopt had, vormde een enorme bevrijding. En een boost voor mijn zelfvertrouwen.

Mijn ervaring staat niet alleen. Uit onderzoek van James Pennebaker, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Texas blijkt dat wanneer mensen hun emotionele ervaringen in woorden vertellen, de manier verandert waarop de ervaringen in het brein georganiseerd zijn. En dat helpt om dingen een plek te geven in je leven. Je krijgt inzicht en ziet verbanden in je verhaal. Dat maakt dat je problemen beter aan kan. Het verbetert zelfs je humeur en je gezondheid.

Schrijven dus over die vervelende ervaring, dat nare gevoel of die irritante moeder op het schoolplein. In dit artikel leg ik je de basics van journaling uit.

Zo kun je meteen beginnen. Want echt positief denken, begint bij het toelaten van negatief denken.


Gratis 5-daagse training schrijven vanuit je hart

De antwoorden écht uit jezelf halen, dat ga je doen in de gratis 5-daagse training schrijven vanuit je hart. Start vandaag met de training via e-mail door hieronder je naam en e-mailadres in te vullen.

Hiermee ga je tevens akkoord met mijn privacy beleid en krijg je wekelijks e-mail van mij (afmelden kan altijd op elk moment).

Deel dit bericht

No comments yet.

Geef een reactie

Reactie


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

btt