Mijn account (topmenu)

Moederwond ebook


MOEDERWOND 


De stenen die je laat liggen, daar struikelen je kinderen over. “ 


Herken jij dit?

 • Ik wil gewoon gelukkig zijn, dat is alles. Is dat nu echt te veel gevraagd?
 • Misschien ben ik op zoek naar iets wat niet bestaat?
 • Ik ben nog steeds dat naïeve meisje dat gewoon plezier wil hebben. Maar ik weet niet hoe.
 • Ik mag ook niet klagen. Er zijn genoeg mensen die het minder hebben dan ik.
 • Ik moet maar eens ophouden met het verwende nest uithangen en niet zo ondankbaar zijn.
 • Ik weet niet of ik ooit nog iemand zal zijn met ambitie. Ik ben nu moeder. Alles is anders.
 • Ik sta op de afgrond en word erin geduwd en er is niemand om me op te vangen.
 • Wat doe ik fout? Waar heb ik de verkeerde afslag genomen? De misfit van de maatschappij. Nergens goed voor. Ben ik nu een thuisblijfmoeder? Alleen het woord al maakt me misselijk.
 • Ik voel me leeg en eenzaam. Misschien wel waardeloos.
 • Ik ben boos, maar ook verdrietig. Ik voel me niet gezien, niet gewaardeerd.
 • Ik heb mijn knalroze jas aangetrokken. De kleur schreeuwt: hier ben ik. En dat is misschien wat ik wil.
Jij bent niet de enige. Dit zijn zinnen uit het boek Moederwond. Dit gaat over Phaedra. Voor het oog van de buitenwereld geniet ze van haar perfecte leven. Succesvol en gelukkig, aan de buitenkant tenminste. Van binnen zoekt ze, al weet ze niet waar naar. Als de geboorte van haar dochter gecompliceerd verloopt, kan ze niets anders doen dan naar de schaduwkant van haar leven kijken. Hoe kan deze kant zo lang onbelicht zijn gebleven? Waarom is de wond die van generatie op generatie is doorgegeven nooit geheeld? Weet zij het familiegeheim te ontrafelen zodat ze kan ontsnappen aan het patroon?
De schrijfster beschrijft in het boek haar eigen proces met als hoofdvraag “wie ben ik?”. Eentje die ik zelf herken en met mij waarschijnlijk vele. Ook is het een eye opener hoeveel invloed je familie heeft op die vraag en hoe oude familie-geheimen generaties mee genomen worden en hoeveel lucht het kan geven als die geheimen aan het daglicht komen. Echt een aanrader als je zelf ook worstelt met deze vragen. En worstel je daar niet mee, dan zou ik het boek ook lezen, want het is een heerlijk boek!
Femke Kuiper


Dit is wat Phaedra WEL wil.

 • Ik wil genieten van alles om me heen. Ik wil fladderen. Ik wil vrijheid.
 • Het gaat over jezelf zijn. Niet proberen om iemand te zijn die ik graag wil zijn, maar mezelf accepteren zoals ik ben.
 • Ik wil ontpoppen als een mooie, kwetsbare vlinder die alle schoonheid van het leven in zich heeft.
 • Ik wil op reis, mezelf op plaatsen laten zien waar ik nog nooit ben geweest.
 • Ik wil het kleine meisje in me tegen me aandrukken. Haar omringen met liefde, haar zachtjes heen en weer wiegen en haar zeggen dat het goed is, dat ze veilig is.
 • Ik wil het licht op mijn wonden laten schijnen zodat ze genezen.
 • Ik wil in de zon lopen.
 • Ik wil mijn lichaam vullen met pure, zuivere liefde. Alsof het nooit anders is geweest.
 • Ik wil dit altijd blijven doen. Hierin ben ik succesvol. Ik ben gelukkig. Het is goed zo.
 • Ik wil mijn krullen laten dansen, zoals de golven op zee doen.
 • Ik wil vrij zijn, intens genieten van de schoonheid van het leven.
 • Ik wil de onschuld, kwetsbaarheid en puurheid ervaren.
In Moederwond lees en ervaar je hoe Phaedra zich bewust werd van haar familiepatroon en hoe ze zich heeft kunnen bevrijden van haar karma.
Soms heb je van die boeken waar je in mee wordt gezogen. Dit is er een van. Verrassend geschreven en een meeslepend verhaal. Door de schrijfstijl lijkt het alsof je er zelf bij bent. Echt een aanrader!
Anja Zerrouk
‘De stenen die je laat liggen, daar struikelen je kinderen over (Afrikaans spreekwoord). Dit boek vertelt precies hoe dit doorwerkt voor drie generaties vrouwen. Je beleeft het met hen mee en voelt alle emoties die hierbij komen kijken.’
Marga Huis in 't Veld
Leermakers ziet kans om je haar verhaal in te sleuren en je geboeid te houden tot de allerlaatste letter. Een fijne schrijfstijl en een schrijnend en emotioneel verhaal combineert de auteur in haar boek. Het verhaal, dat grotendeels is gebaseerd op de eigen ervaringen van de auteur, is nergens over de top en daardoor juist zo aangrijpend en respectvol. Zelf zegt zij daarover: “Door het schrijven van mijn debuutroman ‘Moederwond’ is een wond uit het verleden aan het licht gekomen. En door het licht is die wond genezen. Deze roman laat zien hoe misbruik van vrouwen generaties lang kan doorwerken.”

“Ik weet nu waar het diepe intense verdriet vandaan komt wat ik heel mijn leven al voel. Ik heb het nooit echt begrepen. Het is zo’n groot verdriet dat het lijkt alsof het te groot is voor mij. Het overstijgt mijn lichaam.”

Veel vrouwen zullen herkenning vinden in dit boek. De diverse facetten die Leermakers beschrijft over de worsteling met het leven, zingeving, het zoeken naar werkelijk geluk, maken de herkenning groot. Niet elke vrouw kent weliswaar een diep familiegeheim, maar de diverse emoties zijn universeel.

‘Moederwond’ is een fraai geschreven en emotioneel debuut van Leermakers.

Hanneke Tinor-Centi
In het eerste deel van dit boek vertelt Myra over haar jeugd in de jaren zestig tot haar jongvolwassenheid in 1989. Het tijdsbeeld is treffend weergegeven. Zij heeft te maken gehad met seksueel misbruik door haar vader. Dit komt op een ingetogen wijze aan de orde, niet verwijtend, niet sensatiebelust. Het verhaal is in de tegenwoordige tijd in de ik-vorm geschreven. Mede daardoor voelt de lezer zich betrokken bij Myra. De rest van het boek bevat het verhaal van Phaedra (ook als ik-figuur), de dochter van Myra. Het begint op het moment dat Myra’s verhaal eindigt, met het overlijden van Myra’s vader, de opa van Phaedra (zij is dan ongeveer zes jaar oud) en eindigt in 2016. Phaedra is zeer gedreven in haar werk als marketing-consulent, tegen het perfectionistische aan. Hierdoor raakt ze overspannen. Met behulp van diverse therapieën ontdekt ze haar moederwond, een diepgevoelde pijn die generaties lang is doorgegeven. Het verhaal bevat veel autobiografische elementen. Debuut van de auteur, eigenaar van een tekst- en marketingbureau.
Iris Stekelenburg-van Halem / Biblion recensie

Dit is een boek voor jou als:

 • Je meer inzicht wilt krijgen in jouw familiepatroon en hoe het jou tegenhoudt om te doen wat je echt graag wil.
 • Hoe jij ervoor kan zorgen dat je breekt met het familiepatroon zodat jouw kinderen niet hetzelfde hoeven te ervaren als jij.
 • Jij je weleens afvraagt of je kinderen later bij een therapeut zitten om over de issues uit hun kindertijd te praten.
 • Jij wilt ontdekken wie jij bent zonder de verwachtingen van anderen.
 • Het idee hebt dat er geen einde lijkt te komen aan je persoonlijke zoektocht. En je nu echt wilt weten waar je nu eigenlijk naar zoekt.
 • Jij wilt dat jouw kinderen kunnen zijn wie ze werkelijk zijn.
 • Je wilt stoppen met twijfelen aan jezelf en nu echt gaan doe waar JIJ blij van wordt.
Moederwond is een prachtig, waargebeurd verhaal. Ik vond de schrijfwijze heerlijk. Korte hoofdstukken en goed opgebouwd. Het verleden en heden, de invloeden van misbruik en familiegeheimen zijn zo verweven in moederwond dat het verhaal diepe indruk bij mij heeft weten achter te laten.

Moederwond heeft mij tot nadenken heeft aangezet. Dat de invloeden van het verleden zo’n impact hebben op het nageslacht is iets wat normaal niet zo uitgesproken verteld wordt.

Gwyneth heeft een taboe weten te doorbreken dat voor veel mensen een diepe wond zal laten openspatten. Ik heb diepe bewondering voor dit intense verhaal. Het heeft nog een paar dagen door mij hoofd gespeeld. Een aanrader voor lezers die graag waargebeurde verhalen lezen maar dan nu eens net een tikkie anders.

Antoinette

Ben jij er klaar voor om jezelf te laten zien?
Ben jij er klaar voor om het licht op je wonden te laten schijnen en ze te genezen?
Ben jij er klaar voor om los te komen van de verwachtingen van anderen?
Ben jij er klaar voor om vrij te zijn?
Ben jij er klaar voor om schaamteloos plezier te hebben?
Een prachtig waargebeurd verhaal. Gwyneth Leermakers heeft een fijne schrijfstijl en ze weet me goed te pakken met dit verhaal. Een verhaal wat diepe indruk op mij heeft gemaakt. Dit komt ook wel door het thema misbruik. Ze weet precies te verwoorden hoe dit een grote rol heeft gespeeld in de drie generaties.

‘Kun je het mij vergeven. Je weet wel, van vroeger ?’Hij kucht.
Ik kijk hem recht in de ogen. Ik zie dat hij het meent. Ik voel niets, helemaal niets. ‘Nee, dat kan ik niet.’

Het boek heeft korte hoofdstukken en leest als een trein. De personen worden heel goed uitgewerkt. Het is erg aangrijpend en je leeft echt met Kyra en Phaedra mee. Ik voel woede en verdriet maar ook vreselijke afschuw en ook de onrust bij Phaedra.

Moederwond is een indrukwekkend en emotioneel debuut van Gwyneth Leermakers.
Ik heb genoten van elke bladzijde en bleef maar doorlezen. Wel moest het verhaal even bezinken.

Ik geef het boek de verdiende 5 sterren

Inge Brunnekreef


Deze muziek past bij Moederwond. Karma Police van Radiohead. De tragiek van karma; je kunt je lot niet ontlopen. De pijn die jouw moeder ervaart, ervaar jij ook en jij geeft die pijn weer door aan je dochter. Hoe zeer je ook je best doet om het beter en anders te doen. Het lijkt alsof karma je blijft achtervolgen en er geen ontsnappen mogelijk is.


Een tweede nummer is Laat me gezongen door Wende Snijders. We willen allemaal leven op onze eigen manier. Dat is wat de vrouwen in Moederwond ook willen. Zij wilden hun eigen gang gaan. Maria wilde met haar dochter naar Den Bosch, zij wilde weg uit haar dorp. Maar ze werd tegengehouden door anderen, maar vooral door zichzelf. En dat is precies waarom wij onze eigen gang niet kunnen gaan. We laten ons tegenhouden. Door anderen, maar bovenal door onszelf. Wende zingt: ‘Laat me blijven wie ik ben.’ Dat is waar het uiteindelijk om gaat.


Phaedra wil in de zon lopen.  Het leven mag ook luchtig zijn. Je mag gewoon plezier hebben. Net zoals Cyndi Lauper zingt: ‘Girls just wanna have fun.’
Mooie cover, groene achtergrond met 3 vrouwen hoofden. Past goed bij het verhaal die over 3 vrouwen gaan: Oma, Myra en Phaedra.
Cover krijgt van mij een 9.
Het maakt mij boos dat er zoveel onbegrip wordt getoond over incest, seksuele misbruik. Dat het vaak niet geloofd wordt.

Het is een waargebeurd verhaal over misbruik en familiegeheimen. Hoe het geheim wordt gehouden en mensen die dit meegemaakt hebben hoe ze zich schamen en vaak de schuld aan hun zelf geven. Denken: gebeurt dit echt!

Het boek Moederwond wordt in het heden en verleden verteld. Het is een goed opgebouwd verhaal wat in korte hoofdstukken geschreven is. Een indrukwekkend en emotioneel boek. Het leest makkelijk. Gwyneth Leermakers heeft een fijne schrijfstijl. Voor mij zeker 5 sterren waard.

Dorry Vogels


Dit boek is voor jou geschreven. Het verhaal van Phaedra is mijn verhaal. Mijn verhaal is jouw verhaal. Jouw wond mag het licht zien. Laat het licht de wond genezen. Laat zien wie je werkelijk bent.


Gwyneth
btt